Hoe rijd je duurzaam

Hoe rijd je duurzaam?

18 tips voor milieubewust rijden

Brandstof besparen?

Ontdek nu hoe je met deze 15 slimme tips duurzaam rijd. Bespaar geld, verminder je brandstofverbruik en help het milieu. Je leest het hier.Door zuinig te rijden, kun je tot wel 10 procent besparen op je brandstofverbruik. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Een gemiddelde automobilist die 12.000 kilometer per jaar rijdt, kan door zuinig rijden €180,-per jaar besparen. Voor veel rijders (18.000 km per jaar) loopt dit zelfs op tot€270,- per jaar. Daarnaast zorgt een zuinige rijstijl ervoor dat je minder geld kwijt bent aan onderhoud, omdat auto-onderdelen minder snel slijten. Ontdek hieronder 15 handige tips die je actief kunt toepassen, of je nu een auto meteen brandstofmotor of een elektrische auto rijdt.

18 tips om zuiniger te rijden

Wij hebben een aantal tips voor jou op een rijtje gezet om zuiniger te rijden. Ze zijn makkelijker dan je denkt en helpen je niet alleen om brandstof te besparen, maar dragen ook bij aan een beter milieu

1. Trek niet te snel op.

We begrijpen dat een wedstrijdje bij het stoplicht soms verleidelijk is. Maar snel optrekken verbruikt aanzienlijk meer brandstof dan rustig wegrijden. Neem daarom af en toe genoegen met een langzamere start

2. Schakel zo vroeg mogelijk.

Schakel bij 2.000 tot 2.500 toeren naar een hogere versnelling. Hoe lager het aantal toeren, hoe zuiniger je rijdt. Het allerbeste kun je met een laag toerental in een hoge versnelling rijden.

3. Hou je snelheid consistent

Snelheid is heel belangrijk bij het milieubewust rijden. Hoe hoger je gemiddelde snelheid ligt, hoe meer brandstof je ook gebruikt. Om je brandstofverbruik hierbij binnen de perken te houden is een consistente snelheid belangrijk. Als je veel van snelheid verandert gebruik je ook meer brandstof, maar als je voor een lange tijd op één bepaald tempo rijdt kan je al heel wat brandstof besparen.

4. Rem zo min mogelijk.

Rem zo min mogelijk? Ja, want ook op het moment dat je op je rem drukt, gebruik je brandstof. Vaak zie je het moment dat je moet stoppen tijdig aankomen. Probeer daarom je auto vaker te laten uitrollen naar een stoplicht of rotonde in plaats van op het laatste moment hard te remmen. Dit bespaart niet alleen brandstof, maar vermindert ook de slijtage aan remmen en banden.

5. Zet de motor uit.

Zet de motor uit wanneer je even moet wachten. Niet bij elk rood verkeerslicht, maar vooral bij langere stops, zoals bij een passerende trein of een opgaande brug. Sommige auto’s zijn uitgerust met een automatisch start-stopsysteem, waarbij de motor automatisch afslaat wanneer de auto stilstaat en weer start wanneer je de koppeling indrukt. Door de motor uit te schakelen bespaar je brandstof en voorkom je onnodige uitstoot van uitlaatgassen.

6. Check regelmatig de bandenspanning

Net zoals het onderhoud van de motor belangrijk is, is ook een juiste bandenspanning van belang. Met de juiste bandenspanning rij je veiliger en zuiniger. Alle autobanden lopen langzaam leeg, daarom moet je er regelmatig wat lucht bij doen. Het is een kleine moeite om dit regelmatig te controleren. Zowel een te hoge als een te lage bandenspanning heeft een negatieve invloed op het brandstofverbruik van je auto.

7. Tank goedkoop

Bespaar op brandstofkosten door slim te tanken. Vergelijk prijzen en ontdek waar je de voordeligste brandstof kunt vinden. Vaak zijn onbemande pompen en tankstations langs rustige wegen gunstiger geprijsd dan die langs snelwegen. De ANWB Onderweg app is een handige tool bij het vinden van de voordeligste tankstations en actuele brandstofprijzen bij jou in de buurt.

8. Rij in eco-modus

In een automaat hoef je niet zelf te schakelen. In plaats daarvan heb je vaak wel de keuze in bepaalde standen waarin je kan rijden. Wil je zuinig rijden? Kies dan voor de eco-modus. Deze modus schakelt snel op en optimaliseert het energieverbruik van systemen zoals de airco en de verwarming. Gebruik de sportstand zo weinig mogelijk. In deze stand rij je namelijk veel hoger in je versnelling.

9. Gebruik cruise control

Heeft jouw auto cruise control? Maak er dan zeker gebruik van. Bij een constante snelheid is het benzineverbruik lager dan tijdens het versnellen van de auto. Vooral op de snelweg, tijdens lange ritten, is dit handig. De cruise control schakelt zichzelf uit zodra je remt of het koppelingspedaal aanraakt. Het gebruik van cruisecontrol maakt het rijden ook ontspannender, comfortabeler en zorgt voor minder belasting van de motor.

10. Airco slim en zuinig gebruiken

Een ingeschakelde airconditioning kan het brandstofverbruik met 5 tot 20 procent verhogen. Je kunt dus flink brandstof besparen als je de airco alleen gebruikt als het echt nodig is. Enkele tips hiervoor zijn:

11. Gewicht van de auto

Hoe zwaarder de auto beladen is, hoe hoger het brandstofverbruik ligt. Dus verwijder dat lege kratje bier dat al een maand in je auto ligt of die zware gereedschapskist die je niet meer nodig hebt

12. Geregeld onderhoud is belangrijk

Het is belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen aan je auto. Breng je voertuig regelmatig naar de garage voor een servicebeurt. Een goed onderhouden motor zorgt namelijk voor een optimale prestatie.

13. Rij met gesloten ramen

Ja, we weten het, het is soms maar al te lekker om met open ramen te rijden. Maar door met open ramen te rijden, vang je meer wind, waardoor je meer brandstof verbruikt.

14. Bespaar op brandstof en energie

Besparen op brandstof is één ding. Wist je dat je ook behoorlijk op het energieverbruik van je auto kunt besparen? Zet de airconditioning wat minder vaak aan of wat minder hard en hetzelfde geldt voor de achterruitverwarming. Vraag jezelf ook eens af of je die stoelverwarming nou écht altijd aan moet staan?

15. Korte stukjes zijn duur.

Een gemiddelde auto heeft minstens 5 kilometer nodig om efficiënt op te warmen. Dit geldt voor zowel benzine- als dieselauto’s. Rij je veel korte stukjes dan krijgt je auto weinig kans om op te warmen waardoor de slijtage, het brandstofverbruik én de uitstoot een stuk hoger liggen dan bij een warme motor. Overweeg dus of je voor deze korte ritten misschien beter de fiets kunt gebruiken.

16. Vermijd rijden in de stad en files

Als je binnen de bebouwde kom en in de file rijdt, kun je tot 50% meer brandstof verbruiken! Het is daarom belangrijk om het stadscentrum en drukte te vermijden als je een hoog verbruik wil voorkomen.

17. Hard rijden zorgt voor een kolk in de tank

Wat voor de bestuurders van een elektrische auto geldt, is ook het geval voor de verbrandingsmotor: snelheid betekent een hoger verbruik. Vooral boven de 100, 110 km/u gaat het verbruik omhoog door grotere rolweerstand en luchtweerstand. Dat legt Cornelis Kit uit in de uitlegvideo over luchtweerstand

18. Vermijd windvangers

Als we toch bezig zijn over de luchtweerstand: je rijdt ook zuiniger als je de dakdragers, dakkoffers, fietsendragers en dergelijke van de auto afhaalt als je ze niet (meer) nodig hebt. Ze zorgen voor extra luchtweerstand. En waarschijnlijk is het dan ook nog lekker rustig in de auto doordat je minder geluid hebt. Een cabrio met open dak is uiteraard ook geen aerodynamisch wonder maar als je zuinig wilt rijden, let er dan ook op dat je de ramen en het open dak dicht houdt

Scroll to Top